PUSLICA TORTA: Starinska poslastica sa kojom nema greške (RECEPT)

Jelena Knežević

22. 09. 2023. 000000 15:00

Foto: Shutterstock

Potrebno je za koru:

- 160 g brašna

- 50 g šećera

- 1/2 kašičice soli

- 150 g putera sobne temperature

Za fil:

- 4 žumanceta

- 250 g šećera

- 40 g gustina

- 1/2 kašičice soli

- 120 ml ceđenog soka od limuna

- 45 g putera sobne temperature

Za šam:

- 340 g šećera

- 6 belanaca

- 2 kapi soka od limuna

U većoj činiji pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte otopljeni puter i mutite mikserom, srednjom brzinom, dok ne dobijete ujednačeno testo. Razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, pa ga stavite u okrugli pleh za tortu ili tart i pritisnite da se formira lep oblik kore. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 25-30 minuta, ili dok ne porumeni. Ostavite koru da se potpuno ohladi dok pripremate fil.

Mikserom penasto umutite žumanca, dodajte 100 g šećera i mutite dok se lepo ne sjedini. U šerpi pomešajte so, gustin i preostali šećer, pa dodajte 360 ml vode i stavite na šporet da se greje, uz stalno mešanje. Kad proključa, kuvajte još minut, mešajući sve vreme. Ostavite da se malčice ohladi, pa polako sipajte umućena žumanca sa šećerom, uz stalno mešanje. Vratite na šporet. Kuvajte još tridesetak sekundi od trenutka ključanja, stalno mešajući. Kad se ohladi dodajte sok od limuna i puter, kratko mutite mikserom da dobijete ujednačenu smesu, pa ravnomerno sipajte preko ohlađene kore. Stavite u frižider na sat vremena. U međuvremenu umutite mikserom belanca i šećer dok ne dobijete čvrst sneg, dodajte dve kapi limuna i miksajte još malo. Šamom od belanaca filujte tortu, pa stavite u zagrejanu rernu na 110 stepeni i sušite oko sat i po vremena.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU