Spremite čokoladnu tortu bez brašna: Sprema se brzo i voleće je svi sladokusci

Kristina LJubisavljević

06. 10. 2023. 000000 19:00

Foto: Shutterstock

Bilo da je namenjena za rođendan ili bilo koju drugu vrstu zabave, ova torta će oduševiti sve prisutne. Pored svog ukusa ima kremastu teksturu koja se topi u ustima i uključuje sva čula.

Sastojci:

  • 340g margarina
  • 340g šećera u prahu
  • 160g crne čokolade
  •  160g mlevenih oraha (po želji)
  • 3 kašike kakaa u prahu
  •  10 jaja

Priprema:

Prvo otopite margarin, pa dodajte šećer u prahu i dobro promešajte.

80g čokolade istopite na pari.

Izdvojite pet belanaca, a žumanca pomešajte sa margarinom i šećerom u koje ćete nakon mešanja dodati i čokoladu. Nakon što dobro promešate, dodajte i 80g mlevenih oraha i pola kašike kakaa u prahu.

Od belanaca napravite sneg, pa polako dodajte u prethodno dobijenu smesu uz konstantno mešanje.

Rernu u međuvremenu stavite da se zagreje na 180 stepeni. Dobijenu smesu stavite u kalup za torte (bilo kog oblika) i stavite u rernu da se peče između 20 i 25 minuta. Sada pavite fil koji se sastoji od istih sastojaka, ali se priprema na različit način - kuvanjem.

Pomešajte celih pet jaja sa 170g šećera u prahu i jednom i po kašičicom kakaa. Na pari kuvajte oko 20 minuta, dok se smesa ne zgusne i ne dobije kremastu teksturu. Zatim smesi dodajte preostalu čokoladu da se istopi. Skinite posudu sa ringle i dodajte u nju komadiće preostalog margarina. Mešajte dok se svi sastojci potpuno ne sjedine. Na kraju dodajte orahe.

Preko ispečene kore prelijte dobijenu kremastu smesu (dok je još u kalupu) i stavite u frižider da se stvrdne. Ukrasite po želji.

Prijatno!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU