Kako se sprema CIMET ČVOR? Poznato pecivo kome svet nije mogao da odoli (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

12. 10. 2023. 000000 12:00

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je za original testo:

  • 125 g maslaca
  • 50 mlleka
  • 1 jaje
  • 50 g kvasca
  • 100 g šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • malo soli
  • 1 kg brašna

Za premaz - nadev:

  •  75 g maslaca
  • 100 g šečera
  • 2 kašike cimeta

Bakin sastav:

  • 250 ml mleka
  • 20 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 žumance
  • 500 g brašna
  • 40 ml maslinovog ulja

Za premaz:

  • 1 kašika maslaca ili margarina
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 kašičica cimeta

Priprema za bakin nacin:

U vanglu staviti nadošli kvasac, dodati žumance, brašna, soli i ulja, pa zamesiti glatko testo.

Odmoriti testo, pa razviti veliki pravougaonik. Sastaviti maslac, cimet i izjednačiti. Testo razviti u pravougaonik i premazati pavlakom i cimetom. Preklopiti tri puta. Malo pritisnuti rukama i seći na trake prst širine.

Svaku traku malo razvući rukama, pa uviti oko tri prsta, a kraj provući kroz otvor i formirati cvor. Ređati u podmazani pleh i pokriti da odmori 15 minuta. 

Premazati belancetom, pa posuti tucanim kockama šećera  Peći na 220 stepeni C oko 20 minuta da porumeni. Po želji posuti prah secerom. Prijatno!