SINDROM BALKANSKOG MUŠKARCA: Mačizam nasuprot potrebe za jakom i dominantnom ženom

Magazin Praksa

13. 10. 2023. 000000 18:30

Foto: Shutterstock

Ova pojava je kompleksna i teško je svesti je na jednostavne opise, ali može se analizirati kroz nekoliko ključnih aspekata.

1. Mačizam i tradicionalne vrednosti:

Balkanski muškarac često se percipira kao nosilac tradicionalnih vrednosti, uključujući muževnost, hrabrost i često izražavanje svoje dominacije. Ovo može rezultirati rigidnim rodnim ulogama i nedostatkom otvorenosti za promene.

2. Ponos i Čast:

Balkanski muškarci često vezuju svoj ponos i čast za svoju porodicu, ime i često i nacionalni identitet. Ovo može dovesti do konflikata i nasilja u ime te časti.

3. Patrijarhalni Odnosi:

Tradicionalni balkanski društveni modeli često favorizuju patrijarhalne odnose u kojima muškarac ima dominantnu ulogu. Ovo može stvarati neravnotežu moći i ograničiti slobode ženama.

4. Osetljivost i Emotivnost:

Suprotno očekivanjima o tvrdoj muškosti, balkanski muškarci su često izuzetno emotivni i osetljivi. Ovo se retko otvoreno izražava, ali je prisutno ispod površine.

5. Socijalni Pritisak:

Muškarci na Balkanu često osećaju jak socijalni pritisak da ispune tradicionalne uloge i očekivanja društva, što može dovesti do konfuzije i nesigurnosti.

Važno je napomenuti da "Sindrom balkanskog Muškarca" nije univerzalna karakteristika svih muškaraca na Balkanu.

Štaviše, da se vremena menjaju svedoči činjenica da je 58 odsto muškaraca reklo da bi bilo srećno sa ženom koja je čak “malo viša“ od njih, a rezultati najnovijih istraživanja su pokazali da čak 87 odsto muškaraca želi da se skrasi pored žene koja je inteligentnija od njih i zarađuje više novca. 

 - I pre nekoliko decenija žene su takođe bile obrazovane i nezavisne, ali ipak su imale problem sa muškarcima zbog toga. U poslednjih nekoliko godina broj žena koje zarađuju više od muškaraca je sve veći, pa to postaje normalna pojava - kaže Helen Fišer, antropolog.

Studija, koja je ovaj fenomen nazvala “Kluni efekat“, obuhvatila je preko pet hiljada učesnika i pokazala da su i to žene sada postale izbirljivije, a muškarci sve romantičniji.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU