"Moja domovina je zaista "mala zemlja među svetovima": Na današnji dan je IVO ANDRIĆ dobio Nobelovu nagradu

Isidora Čolaković

26. 10. 2023. 000000 17:00

Foto: AAkshamija

Nobelov komitet nagradio je "epsku snagu pripovedanja kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje". Odluku o izboru laureata Nobelove nagrade iz oblasti književnosti Ivo Andrić je primio telefonom u svom stanu u Beogradu na današnjiem Andrićevom vencu.

- Nobelovu nagradu smatram kao izuzetno priznanje za celokupnu književnost moje zemlje - bila je njegova reakcija na nagradu.

Te godine u najužem izboru su, pored Andrića, bili i engleski pisci Lorens Darel i Grem Grin, Amerikanac Džon Štajnbek i Italijan Alberto Moravija.

Nagrada je Andriću dodeljena u Stokholmu 10. decembra 1961. godine, u dvorani Koncertne palate Švedske kraljevske akademije. Književnik je celokupni novčani iznost donirao bibliotekarskom fondu Bosne i Hercegovine.

Vest da je Ivo Andrić dobitnik Nobelove nagrade za književnost stavila je tadašnju Jugoslaviju u centar dešavanja. Andrić je svoju zahvalnost za ovo priznanje izrazio govorom "O priči i pričanju" čiji deo prenosimo u nastavku teksta:

"Moja domovina je zaista "mala zemlja među svetovima", kako je rekao jedan naš pisac, i to je zemlja koja u brzim etapama, po cenu velikih žrtava i izuzetnih napora, nastoji da na svim područjima, pa i na kulturnom, nadoknadi ono što joj je neobično burna i teška prošlost uskratila.

Svojim priznanjem vi ste bacili snop svetlosti na književnost te zemlje i tako privukli pažnju sveta na njene kulturne napore, i to upravo u vreme kad je naša književnost nizom novih imena i originalnih dela počela da prodire u svet, u opravdanoj težnji da svetskoj književnosti i ona dâ svoj odgovarajući prilog.

Vaše priznanje jednom od književnika te zemlje znači nesumnjivo ohrabrenje tom prodiranju. Stoga nas ono obavezuje na zahvalnost, i ja sam srećan što vam u ovom trenutku i sa ovog mesta, ne samo u svoje ime nego i u ime književnosti kojoj pripadam, mogu tu zahvalnost jednostavno ali iskreno da izrazim."

Podsećamo, Andrić, koji nosi epitet jednog od najvećih jugoslovenskih i srpskih književnika, je iza sebe ostavio bogat književni opus. Kao mlad pisac objavljivao je pesme. Prvi književni rad, pesmu "U sumrak", objavio je 1911. u "Bosanskoj vili".

Književnu veličinu i priznatost u svetu Andriću je doneo prozni opus: romani "Travnička hronika", "Na Drini ćuprija" i "Gospođica", nastali 1945. godine, kao i roman "Prokleta avlija" iz 1954. godine.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU