Ovo jelo je KRALJ SRPSKE TRADICIONALNE KUHINJE: Vrsta PASULJA koja se VRAĆA na VELIKA VRATA

Magazin Praksa

08. 01. 2024. 000000 20:30

Foto: Profimedia

U svakoj srpskoj kuhinji, pasulj i prebranac su tradicionalna jela koja su se pripremala generacijama unazad. Ali, sada vam donosimo osvežavajući pristup ovom omiljenom obroku. Da, možete unaprediti ukus ovih jela sa samo jednim sastojkom - pivom.

Ovaj "pijani prebranac" možete uživati čak i tokom posta ako izostavite slaninu.

Sastojci:

  • 1 kašika slatke paprike
  • 1 kašičica bibera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/4 kašičice tucane ili ljute crvene paprike
  • 1 flaša piva
  • slanina
  • 1/2 šolje smeđeg šećera
  • 1/3 šolje jabukovog sirćeta
  • 1 šolja salsa sosa (može ljuti paradajz sos)
  • 600 g pasulja
  • 1 crni luk
  • 1 ljuta papričica
  • 2 kašike senfa

Priprema:

  1. U šerpu sipajte šećer, sirće i salsa sos.
  2. Mešajte dok se šećer ne otopi, pa dodajte pasulj koji ste prethodno oprali.
  3. Zatim dodajte sekcani crni luk, ljutu papričicu, senf, slatku papriku, so, biber, beli luk u prahu, origano i tucanu ili ljutu mlevenu papriku.
  4. Sipajte pivo i kuvajte dok sve dok ne omekša.
  5. Sipajte smesu u tepsiju i preko stavite šnite slanine i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat i po vremena.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU