GLUMAC KOJI JE DOKTORIRAO NA ŽIVOTU: Na današnji dan rođen je LEGENDARNI BORA TODOROVIĆ

Magazin Praksa

05. 11. 2023. 000000 11:30

Foto: Printscreen/ YouTube/ DomaciFilmoviSerije

Borivoje Bora Todorović rođen je u učiteljskoj porodici, 5. novembra 1929. godine.

Posle gubitka oca, porodica Todorović se preselila u Aranđelovac, gde simpatični Bora dobija doživotni nadimak – Čvoka.

Pred rat se ponovo sele u Beograd, gde tokom okupacije radi kao nosač na Železničkoj stanici i trguje na crnoj berzi. Čuveni Bora umeo je da kaže da je morao da doktorira  na životu kako bi izdržavao porodicu.

Posle rata počinje studije mašinstva, ali ubrzo odustaje i odlučuje da studira glumu u klasi kod profesora Joze Laurenčića. NJagov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali ubrzo odlazi sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom u Zagreb gde je četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta (1957-1961.). Kada se vratio u Beograd igrao je u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada – osvojio je Sterijinu nagradu za ulogu u predstavi “ Maratonci trče počasni krug ”, nagradu Ćuran za uloge u predstavama “Maratonci trče počasni krug”, “Mrešćenje šarana”, “Pseće srce”, “Lari Tompson-tragedija jedne mladosti”, nagradu “Zoranov brk” za ulogu u predstavi “Povratak”, nagradu Pavle Vuisić za životno delo, Gran pri za ulogu u “Profesionalcu” u Kanu.


U jednom od poslednjih intervjua koji je dao, rekao je:

 - Živeo sam i živim jedan lep i pun život, uspešan na sceni, a i privatno -

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU