PET RECEPATA KOJI SE SPREMAJU ZA 15 MINUTA: Ručak na stolu očas posla i bez prethodne pripreme

Magazin Praksa

07. 11. 2023. 000000 12:30

Foto: Free Images Pixabay

Brzi recepti su jedino rešenje, a mi vam donosimo čak pet predloga za ručak koji se sprema očas posla:

 

Špagete u paradajz sosu

Potrebno:

Pakovanje testenine po izboru

glavica crnog luka

čen belog luka

šargarepa,

500 ml paradajz sosa

200 g pečurki (ili slaninice)

so, biber, origano

100 g kačkavalja

 

Priprema:

Na malo ulja prodinstajte beli i crni luk i izrendanu šargarepu. Kada šargarepa omekša a luk poprimi zlatnu nijansu dodajte pečurke ili slaninicu. A nakon par minuta i paradajz sos. Pustite sve da krčka oko desetak minuta. Dodajte začine, a zatim prelijte preko testenine koju ste za ovo isto vreme kuvali na drugoj ringli.

Pre serviranja dodajte i kačkavalj i uživajte u obroku.

 

Krem čorba od tikvica

Potrebno:

tikvica

glavica crnog luka

čen belog luka

2 krompira

malo vode

500 ml mleka

so, biber

veza sveže mirođije (može i osušena mirođija).

 

Priprema:

Na malo ulja izdinstajte crni i beli luk, zatim dodajte oljuštenu tikvicu isečenu na kocke, kao i krompir. Zatim sipajte malo vode (da ogrezne) i pustite da se povrće skuva. Zatim sve sameljite štapnim mikserom pa dodajte mleko i pustite da čorbica provri. Kada počne da vri, isključite ringlu pa dodajte so, biber i svežu mirođiju.

Pri posluživanju u tanjir možete da dodate i jednu kašiku kisele pavlake.

 

Zapečeno povrće

Potrebno:

Dva paradajza

dva patlidžana

dve paprike

glavica crnog luka

2 veća krompira

2 jajeta

malo mleka

kisela pavlaka

 

Priprema:

Isecite paradajz i patlidžan na kolutove, papriku na kriške, a crni luk na kolutove. Poređajte povrće u okruglu tepsiju ili u vatrostalnu činiju i prelijte sa malo ulja pa dodajte so i biber. Zapecite u rerni 15 minuta na 250 stepeni. Za to vreme umutite 200 ml kisele pavlake, jaja i mleko, pa tu smesu prelijte preko povrća i zapecite još malo.

 

Domaći bućkuriš

Potrebno:

500 g pilećeg filea

glavica crnog luka

2 čena belog luka

2 zelene paprike

2 paradajza

so, biber

peršun

 

Priprema:

Crni i beli luk prodinstajte na ulju, zatim dodajte piletinu. Nakon desetak minuta dodajte na kocke isečenu papriku i paradajz, kao i začine. Nakon 15 minuta vaše jelo je gotovo. Ovaj domaći bućkuriš odlično "ide" uz integralni hleb.

 

Brza salata obrok

Potrebno je:

Konzerva tunjevine

glavica crnog luka

100 grama pasulja iz konzerve

50 grama kukuruza šećerca

sok od limuna

3 kisela krastavca

2 rotkvice

kockice hleba

so i biber

 

Priprema:

U činiju izmešajte tunjevinu, iseckan luk, pasulj iz konzerve kao i kukuruz. Krastavčiće, rotkvicu i hleb dodajte, začinite pa dodajte i sok od jednog limuna. Sve lepo izmešajte i uživajte u izuzetno ukusnom obroku.