FATALNA LJUBAV MIHAILA OBRENOVIĆA: Ubijen pred ženom u koju je bio SMRTNO ZALJUBLJEN

Magazin Praksa

10. 11. 2023. 000000 20:00

Foto: Wikipedia

Mihailo Obrenović rođen je 1823, a ubijen u atentatu na Košutnjaku 1868. godine. Bio je knez Srbije u dva navrata: od 1839. do 1842. i od 1860. do 1868. godine. Osim toga što je bio veliki knez, imao je veoma neobičnu ljubavnu priču po kojoj ga mnogi pamte.

Nesrećno oženjen mađarskom groficom Julijom, bio je zaljubljen u Katarinu Konstantinović, ćerku svoje sestre od tetke, ali nije mogao da se njome oženi.

Bojeći se da će knezu opasti ugled u narodu, tom su se braku protivili srpski političari, a i crkva je branila ženidbu sa bliskom rođakom.

Ipak, o tome da je bila s njim, kao i da je ranjena, nije se baš govorilo. Iza svega se krije činjenica da su Mihailo i Katarina bili u bliskoj rodbinskoj vezi, tj. u petom kolenu srodstva (Katarina je Mihailu bila sestričina), tako da se brak nije mogao ozvaničiti. Ali Mihailo se zaljubio u Katarinu i vremenom zbog te ljubavi izazvao državnu krizu koja će ga nakon tri godine stajati i života.

Uprkos svemu, Mihailo i 20-godišnja Katarina verili su se u junu 1868. godine. Ali samo tri dana kasnije knez Mihailo je ubijen u atentatu na Košutnjaku. Pored buduće knjeginje, tog popodneva su mu društvo pravile i njena majka Anka i baka Tomanija. Mihailo je od ispaljenih metaka stradao na mestu, kao i Anka, a Katarina je pogođena s tri metka.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU