Burgeri bez mesa: Spremite ih sa spanaćem i uživajte u ukusnom obroku

Kristina LJubisavljević

21. 11. 2023. 000000 14:00

Foto: Šhutterstock

Potrebno je:

  •  400 g kuvane ili 180 g suve kinoe
  • 100 g ovsenih pahuljica
  • 150 g feta sira
  • 4 jajeta
  • 200 g svežeg ili 400 g smrznutog spanaća
  • 1/2 kašičice soli
  • biber
  • ulje

Ako koristite suvu kinou, stavite je u šerpu, prelijte vodom, malo operite prstima, pa prospite vodu. Učinite to nekoliko puta da ne bi bila gorka. Potom je skuvajte tako što ćete na količinu kinoe dodati tri puta više vode, posoliti i pustiti da proključa. Smanjite temperaturu, poklopite i pustite da se krčka oko 15 minuta, dok sva tečnost ne ispari. Ostavite poklopljeno još nekoliko minuta, izmešajte, prespite u odgovarajuću posudu i pustite da se ohladi, a zatim poklopljeno čuvajte u frižideru do upotrebe (na ovaj način je pripremite svaki put kada se u receptima pominje kuvana kinoa). Odstojalu kinou stavite u odgovarajuću činiju, dodajte ovsene pahuljice, usitnjen feta sir, pa posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte jaja i spanać, dobro opran, osušen i iseckan (smrznuti pre seckanja dobro ocedite). Špatulom ili ručno dobro sjedinite smesu, koja treba da bude suva, ali i dalje meka. U slučaju da je previše retka, dodajte još ovsenih pahuljica. Ostavite oko pola sata da se smesa stegne, pa kašikom uzimajte pomalo smese i vlažnim rukama oblikujte burgere jednake veličine. Pržite ih na zagrejanom ulju, u tiganju, na srednje jakoj vatri, vodeći računa o tome da među njima ima dovoljno prostora da biste mogli da ih prevrnete. Pržite ih po 3-4 minuta s obe strane (između svake nove ture očistite tiganj papirnim ubrusom). Gotove burgere stavljajte na tanjir obložen papirnim ubrusom. Možete da ih služite odmah, ali i nakon, recimo, tri dana, ukoliko ih čuvate u frižideru.