Da li postoji pravo vreme za kićenje jelke i da li je sada rano? Evo šta kažu istraživanja

Kristina LJubisavljević

25. 11. 2023. 000000 12:00

Foto: Shutterstock

Novembar je na izmaku i približavamo se poslednjem mesecu u godini. Pored toga što nas zima asocira na hladnoću, ovaj period godine u mnogima budi praznično raspoloženje, a uz to počinjemo da razmišljamo i o prazničnoj dekoraciji.

Mnogi su već počeli da se pitaju da li da počnu sa ukrašavam doma i da li je rano da okite jelku? Na ovo pitanje ne postoji tačan ili pogrešan odgovor, sve je u vezi sa vašim osećanjima, a u jednome se svi slažu, praznična dekoracija može da pruži samo pozitivno.

- Definitivno ima koristi od ranog postavljanja jelke - kaže dizajner enterijera Nes Hancock za Goodhousekeeping i dodaje:

- Istraživanje je otkrilo da može poboljšati vaše raspoloženje, a studija u Journal of Environmental Psichologi je zaključila da oni koji ukrašavaju spoljašnjost svoje kuće izgledaju kao prijateljski raspoloženi.

Nes objašnjava da okruživanje malim stvarima koje vam donose radost, poput božićne jelke i ukrasa, zaista može pomoći da poboljšate svoje mentalno zdravlje tokom napornog decembarskog perioda.

- Rano ukrašavanje vašeg doma može stvoriti neurološki pomak, skok u hormonu dobrog osećanja dopamina koji može da proizvede sreću. Ako će vam rano postavljanje božićne jelke doneti malo dodatne radosti, zašto da ne.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU