TRAGIČAN KRAJ JUGOSLOVENSKE DIVE I SAD IZAZIVA JEZU: Imala je neverovatan život, pa skončala na svoj rođendan

Magazin Praksa

15. 12. 2023. 000000 11:30

Foto: Printskrin/Youtube

Jugoslovenska glumica Gordana Kosanović ostavila je neizbrisiv trag u kinematografiji, a njen uspeh se proširio i van granica naših prostora. NJena životna priča protkana je neverovatnim situacijama zbog kojih je dospela u sam vrh glumčakog sveta. Prva pomisao kada se spomene njeno ime jeste maestrala uloga u kultnom filmu Gorana Paskaljevića "Čuvar plaže u zimskom periodu", gde je bila u kadru rame uz rame sa Irfanom Mensurom. Od tada za nju se otvorio neobičan sudbinski put obeležen posebnom lepotom i velikom tragedijom.

Rođena je 8. avgusta 1953. u Valjevu. NJen otac Boža Kosanović bio je iz Petrinje, majka Radovinka, rođena Ivković, iz Dića kod LJiga. Prve četiri godine provela je kod Milorada i Mašinke Ivković, dede i babe, u živopisnom selu. Zato je uvek koristila priliku da istakne koliko je za njih vezana, jer su joj detinjstvo učinili predivnim.

Posle školskih i gimnazijskih dana u Petrinji, u Hrvatskoj, kao đak generacije upisuje Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Ognjenke Milićević, zajedno sa Bogdanom Diklićem, Zlatom Petković, LJiljanom Stjepanović, Lazarom Ristovskim, Snežanom Savić i Radošem Bajićem.

Na filmskom platnu je debitovala 1976. godine i to u ostvarenju "Vrhovi Zelengore". Potom su usledile role u legendarnim projektima poput: „Osvajanje slobode“ u režiji Zdravka Šotre i „Usijanje“ Bore Draškovića i “Piknik u Topoli”.

Sa kolegama sa klase Petrom Zecom, Mirjanom Ojdanić, apsolventima režije, osniva pozorište „Dvorište“. Ozmiljne dramske uloge ostvarila je i u Beogradskom dramskom pozorištu, kao i u Ateljeu 212, gde ju je primetio čuveni režiser Robert Ćuli.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU