IDEJE ZA POSNU SLAVSKU TRPEZU: Najlepši recepti za topla i hladna predjela

Magazin Praksa

17. 12. 2023. 000000 19:00

Foto: Shutterstock

Kako već sigurno znate, za Svetog Nikolu se po pravilu spremaju posna jela, a mi smo za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga, od predjela do poslastice.

Osim ajvara i posne ruske salate, koji spadaju u klasično posno predjelo, predlažemo vam da napravite prelepu salatu s flekicama i susamom! Ova inovacija sigurno će oduševiti sve goste!

Sastojci:

200 g testenine (flekica),
150 g posnog majoneza,
1 kašičica senfa,
150 g kukuruza šećerca,
200 g karfiola,
1 veća crvena paprika,
1 paprika iz turšije,
1 manji crveni luk,
2 kašike susama,
2 kašike semena suncokreta,
180 g tunjevine.

Topla, ukusna pita uvek je dobrodošla, pa tako i na slavi. Za vas smo izdvojili 3 najukusnije posne pite od gotovih kora:

1. Krompiruša

2. Kupusara

3. Manastirska pita

Ukoliko želite i neko toplo posno predjelo, nema boljeg predloga od Svetogorske čorbe:

Sastojci:

Glave od više vrsta morske ribe,
5-7 glavica crnog luka,
4-5 šargarepa,
posna sitna testenina,
koren celera,
mlevena paprika,
malo soli,
nekoliko zrna bibera,
peršunov list,
celerov list,
mirođija.

Pasulj je svakako neizostavno jelo na posnoj slavi, a mi vam predlažemo fantastični tučeni prebranac:

Sastojci:

kilogram tetovca,
3-4 glavice crnog luka,
nekoliko čenova belog
luka, list lovora,
malo bibera.

Zaprška:

300 g crnog luka ili praziluka,
kašika ulja,
mlevena paprika,
so i biber po ukusu.

Ono što je na mrsnoj slavi pečenje, to je na posnoj svakako riba. Umesto standardnih fileta ili prženih komada ribe, odvažite se i pripremite savršeni riblji paprikaš:

Sastojci:

1,5 kg somovine ili druge rečne ribe,
1 kg luka,
4 dl belog vina,
1 kašika sirćeta,
1,5 dl ulja,
1 kašičica ljute mlevene paprike,
1 kašičica slatke mlevene paprike,
4 zrna bibera,
1 kašika paradajz pirea,
1 kašika peršunovog lišća,
1 kašičica celerovog lišća,
mleveni biber, so po ukusu.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU