Božićna pogača za početnike: Neizostavni deo današnje trpeze (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

07. 01. 2024. 000000 10:00

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 800 g brašna
  • 30 g kvasca
  • 100 ml vode
  • 1 kašićica šecera
  • 1 jaje
  • malo soli
  • 30 ml ulja
  • 300 ml mleka

Priprema:

Izmrviti kvasac, dodati šećer u 100 ml vode. Kad nadođe i zapeni dodati jaje, mleko, ulje, brašno i so. Zamesiti glatko testo i mesiti 5-6 minuta.

Ostaviti da odmori 30 minuta pokriveno. Istresti testo na sto i obraditi malo rukama i iseći mali deo, a ostali deo razvući u krug i staviti u okruglu tepsiju 22cm obloženu pek papirom.

Iseći od ostatka testa uzane trake pa i uviti u valjak i uplesti u pletenicu, pa prekrstit pletenicom pogaču. Između stavite figurice po želji. Pokriti da malo poraste i premazati žumancetom.

Peći na 200 stepeni C 40 minuta pred kraj pokriti folijom da sredina ne izgori  Premazite odozgo malo maslacom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU