PROVERENO NAJBOLJA! Započnite dan sa pitom od kiselog kupusa (RECEPT)

Magazin Praksa

13. 01. 2024. 000000 08:00

Foto: Printskrin

Ako hoćete da napravite nešto posno i zdravo u ove dane posta – napravite pitu. Oni koji su probali znaju koliko je ukusna, a ono koji nisu – vreme je da probaju. Neće se pokajati.

Šta je čini zdravom

Kiseli kupus nije samo obična salata. To je jedna od najzdravijih namirnica koje konzumiramo zimi. I treba ga jesti svaki dan prvenstveno zbog toga što je reč o prirodnom probiotiku koji hrani dobre bakterije u crevima, piše Lepota i Zdravlje. To je ključno za jak imunitet i svima nam je to prioritet u danima kada haraju razni virusi. Osim toga, ako ste na terapiji antibioticima, jedite kiseli kupus jer će on ubrzati obnavljanje narušene mikroflore creva. 

Recept za posnu pitu od kiselog kupusa

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
2 šargarepe
2 krompira
1 šolja pirinča
so i biber po ukusu
1 pakovanje gotovih kora za pitu
ulje

Priprema: Uklonite vanjske listove kiselog kupusa i naseckajte ga sitno. A zatim ga isperite pod mlazom hladne vode. Na srednje jakoj vatri, propržite crni luk na malo ulja dok ne postane staklast. Dodajte rendanu šargarepu i kiseli kupus. Dinstajte sve zajedno dok povrće ne omekša. Dodajte oljušten i sitno iseckan krompir i dobro opran pirinač. Posolite i pobiberite po ukusu. Zatim dolijte malo vode i dinstajte još nekoliko minuta dok se svi sastojci dobro ne sjedine i pirinač ne nabubri. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se ohladi. Premažite jednu koru uljem i preko stavite drugu. Filujte kore i urolajte ih kao i svaku drugu pitu. Ili slažite jednu preko druge. Kako vam se više sviđa. Ukus će ostati isti. Ređajte jufke u podmazanu tepsiju, premažite ih uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta, dok ne porumeni. 

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU