PUTER POGAČA ZA SVETOG JOVANA: Uspeće vam iz prvog puta (RECEPT)

Isidora Čolaković

16. 01. 2024. 000000 13:00

Foto: Shutterstok

Približava se Sveti Jovan i svi koji slave su počeli polako da osmišljavaju jelovnik. Ono što je obavezno na svakoj trpezi je i slavska pogača, a mi predlažemo ovaj recept. Napravite puter pogaču koja je toliko mekana i ukusna da će je gosti odmah pojesti, a nije previše zahtevna za pripremu. Ono što je čini toliko mekanom su jogurt i puter. Uživajte!

Pogača - sastojci:

250 ml mleka
20 g kvasca
1 kašičica šećera
3 jajeta
4 kašike ulja
3 kasike grčkog jogurta
1 kašika sirćeta
700 g brašna
1 kašičica soli
150 g putera
susam

Pogača - priprema:

Umesite testo

U posudu sipajte mlako mleko, izdrobite kvasac i dodajte šećer. Promešajte, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno celo jaje i dva belanceta, pa sipajte jogurt, ulje, sirće i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe. 

Napravite pogaču

Oblikujte loptu od testa i stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Ako želite možete da odvojite manji deo testa, koji ćete podeliti na tri jednaka dela. Oblikujte zmijice i napravite pletenicu. Dobijenu pletenicu spojite u krug, pa stavite na vrh pogače. Pokrijte i ostavite još 20 minuta da nadođe, a zatim premažite umućenim žumancima i pospite susamom. 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU