LEPŠA PRINCEZA NIJE HODALA EVROPOM: Neobičan život Balkanke koja je do poslednjeg daha volela svoj narod

Magazin Praksa

05. 02. 2024. 000000 08:00

Foto: Vikipedija

Ukoliko guglate "najlepša evropska princeza" na engleskom jeziku, dobićete mnogo rezultata i fotografije mnogih plemkinja koje su u istoriji ostale upamćene kao žene retke lepote.
Neke su i danas među nama, poput princeze od Velsa Kejt Midlton ili buduće španske kraljice princeze Leonor od Asturije, ali se kao najlepša ikada najčešće pominje devojka s naših prostora.

Često nazivana i najlepšom princezom i najlepšim detetom Evrope, princeza Ileana od Rumunije žena je čiji su portreti bili prava umetnička dela, ne samo zbog umeća fotografa.

 

Ko je bila princeza Ileana Rumunska?

Rođena je u Bukureštu 23. decembra 1908. godine, kao ćerka kralja Ferdinanda I od Rumunije i njegove supruge kraljice Marije. Bila je, kao i veliki broj članova raznih evropskih porodica, praunuka britanske kraljice Viktorije, kao i ruskog cara Aleksandra II i portugalskog kralja Ferdinanda II.

Bila je najmlađa od četvoro dece, a njeni najbliži bili su budući kralj Karol II Rumunski, buduća kraljica Grčke Elizabeta Rumunska, buduća kraljica Jugoslavije Marija Karađorđević i princ Nikola.

Kada je nekoliko godina posle nje rođen njen brat Mirčea, Ileana ga je "volela majčinskim žarom", dodala je, a dečak je obožavao stariju sestru više od bilo koga na svetu. Voleo ju je više nego majku i svoje dojilje.

Od prve veridbe je odustala jer je njen verenik bio gej, brat ju je udao jer je bio ljubomoran na njen imidž, prognana je iz zemlje, a to je samo početak njenog životnog putovanja.

Vrlo mlada, Ileana je pokazala preduzimljivost i spremnost da bude više od samo prelepe princeze, pa je 1928. osnovala Asocijaciju rumunskih devojaka i bila na njenom čelu.

Udaja i porodični život u godinama tokom i posle Drugog svetskog rata

Nakon što je rumunska kraljevska porodica pronašla prikladne supružnike za svoju stariju decu, došao je red na princezu Ileanu.

Pisalo se da se najmlađa princeza verila s italijanskim prestolonaslednikom, ali je kraljica Marija to demantovala, kao i glasine da se Ileana udala za bugarskog cara. Kratko je zaista 1930. bila verena za jednog nemačkog grofa, za šta je njena majka "navijala" zbog njegovih engleskih korena i imućne porodice. Ispostavilo se, međutim, da je mladi plemić homoseksualac, pa je veridba raskinuta.

Sa suprugom Antonom dobila je šestoro dece, a zbog njih je često patila: najstariji sin Stefan oboleo je od "iscrpljujuće bolesti", zbog koje ga je negovala, a njena najstarija i trudna ćerka Marija Ileana i njen muž su poginuli u padu aviona u Brazilu.

Nakon što je njen bratanac kralj Mihaj Rumunski abdicirao, Ileana je sa svojom porodicom morala da napusti novu, komunističku Rumuniju. Vozom su pobegli u Beč, pa zatim u Švajcarsku, nakon čega su živeli u Argentini i, na kraju, u Sjedinjenim Američkim Državama. Skrasili su se u NJutnu, u Masačusetsu, gde je Ileana držala predavanja protiv komunizma i sarađivala s Rumunskom pravoslavnom crkvom u Americi.

Od 1961. živela je u pravoslavnom manastiru u Francuskoj, gde se i zamonašila 1967. godine i dobila ime mati Aleksandra. Kasnije se vratila u Ameriku i osnovala Pravoslavni manastir preobraženja u Pensilvaniji, gde je služila do penzije 1981. godine i nastavila da živi do poslednjeg dana.

U međuvremenu je posetila Rumuniju samo jednom, 1990, kada je imala 81 godinu. Sledeće godine je doživela prelom kuka nakon pada, a u bolnici je imala dva teška srčana udara i umrla ubrzo potom kasnije.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU