Starinska poslastica u novom ruhu: Štrudla sa makom i orasima (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

11. 02. 2024. 000000 10:30

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 200 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 20 g kvasca
  • 600-650 g brašna
  • 1 kašicica šećera
  • 1 jaje
  • 3 kašike ulja
  • korica limuna
  • malo soli

Nadev:

  • 100 g ml oraha
  • 100 g ml maka
  • 100 g mlevenog keksa
  • malo suvog grožđa
  • malo usitnjene bele čokolade

Priprema:

Kvasac izmrviti u malo mlakog mleka sa malo šećera. Kad kvasac bude nadošao sipati u vanglicu. Dodati ostatak toplog mleka, razbiti jaje, ulje, jogurt, koricu limuna i po malo dodavati brašna, da testo bude srednje tvrdo i glatko.

Pokriti  da odmori i podeliti na 3 dela i oblikovati loptice. Pokriti i ostaviti da odstoji 10 minuta.

U mlevene orahe sipati malo mleka, dodati šećera po želji i malo suvog grožđa. U mak dodati mleko, izlomljenu belu čokoladu i šećer po želji. 

Prvu lopticu oklagijom razvući što duže, pa premazati sa pola maka i uviti, drugu premazati sa pola oraha i uviti u rolnicu. Treću takođe razviti, pa pola po dužini premazati makom, pa orasima i uviti. Spojiti jedan kraj u vrhu i uviti u pletenicu.

Pleh podmazati uljem i staviti pletenicu i pokriti. Kad malo poraste premazati žumancetom i peći na 180 stepeni C 50 minuta. Pokriti krpom. Seći ohlađenu. Uživajte!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU