Danas je CRVENO SLOVO: Slave se SVETA TRI JERARHA, a evo koja verovanja se vezuju za današnji dan

Kristina LJubisavljević

12. 02. 2024. 000000 07:00

Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Sveta tri Jerarha, koji se praznuje zajednički u slavu svetitelja Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Prema crkvenim spisima, jednom nasta odnekuda raspra u narodu oko toga, ko je od ove trojice najveći. Jedni uzdizahu Vasilija zbog njegove čistote i hrabrosti; drugi uzdizahu Grigorija zbog njegove nedostižne dubine i visine uma u bogoslovlju; treći uzdizahu Zlatousta zbog njegove čudesne krasnorečivosti i jasnoće izlaganja vere. I tako, jedni se nazvaše vasilijani, drugi grigorijani, a treći jovaniti.

Verovanja na današnji dan

Ovaj veliki praznik se u crkvenom kalendaru obeležava crvenim slovom. Sveta tri jerarha je kod Srba i krsna slava, a slave ga i mnogi manastiri i crkve. Pomenuti sveci su među Srbima zaštitnici ljudi i životinja od mraza, hladnih i “zlih” vetrova.

Po tome kakvi vetrovi duvaju ovog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti. Ukoliko duva s juga, godina će biti dobra i bogata, “severac” donosi lošu godinu s hladnim vremenom. Istočni vetar donosi nestašice a zapadni blagodat, bar što se tiče ribe i mleka. I ako vetra nema – dobro je, čeka nas vesela i bogata godina.

Čobani u pojedinim krajevima Srbije okupljaju se na današnji dan i sviraju frulu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU