Recept za salčiće sa puterom i orasima: Slatkiš detinjstva (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

29. 02. 2024. 000000 10:30

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 350 ml mleka
  • 15 g kvasca
  • 2 jaja
  • 1 kašičica šećera
  • malo soli
  • korica limuna po želji
  • 2 kašike ulja
  • 650 g brašna
  • malo maslaca

Za nadev:

  • 100 g mlevenih oraha
  • 100 g mlevenog keksa
  • 50-100 ml mleka
  • 50 g suvog grožđa
  • 2 kašike šećera

Priprema:

U mlako mleko izdrobiti kvasac, dodati šećer, pa kad zapeni kvasac dodati jaja i malo žicom izmutiti ulje, koricu limuna, brašno i so i zamesiti glatko testo. 

Poklopiti da malo odmori oko 20 min.

Razviti u veći pravougaonik. Premazatoi maslacom, pa preklapati po malo u uzane pravougaonike. Preseći na pola, premazati opet, pa staviti jedno preko drugog. Ostaviti 5-6 minuta pokriveno.

Razviti u pravougaonik i seći u kvadrate. Izmešati mleveni orah i mleveni keks, dodati suvo grožđe potopljeno u rum. Dodati šećer, pa izmešati. Dodati malo toplog mleka.

U svaki kvadrat staviti po kašičicu nadeva i preklopiti i dobro pritisnuti. Ostaviti da odmore 15 minuta, pa peći na 220 stepeni C oko 30 minuta. Posuti vanilom i prah šećerom

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU