Teya Dora nastupila sa "Ramondom": Pesma puna simbolike jedan od favorita za pobedu

Kristina LJubisavljević

02. 03. 2024. 000000 21:36

Foto: Jutjub/ printscren/ RTS

Publici i stručnom žiriju će se još jednom predstaviti 16 takmičara, ali će samo jedan predstavljati Srbiju u Malmeu.

Pod rednim brojem četiri se predstavila mlada pevačica Teodora Pavlovska, poznatija kao Teja Dora. Smatra se jednim od favorite, a pesma pesmu pod nazivom "Ramonda".

NJena pesma nosi posebnu simboliku. Peva o "lila ramond", cvetu koji je otkriven 1884. godine. Pronašao ga je dvorski lekar kralja Milana Obrenovića, dr Sava Petrović. Cvet je potom nazvan Natalijina ramonda, po kraljici Nataliji Obrenović, koju je srpski narod obožavao. U pitanju je ugrožena vrsta koja se teško nalazi, a raste na nepristupačnim mestima, uglavnom na suvim i hladnim terenima.

Ramonda je uzeta i kao simbol srpskog naroda i srpske vojske, posle oporavka od velikih gubitaka nakon Prvog svetskog rata.

Ramonda je u Srbiji zaštićena zakonom klasifikovana je kao „strogo zaštićena vrsta“, što znači da je strogo zabranjeno i kažnjivo njeno sakupljanje i narušavanje staništa.

Podsetimo, Radio-televizija Srbije će svoj deo prihoda od SMS poruka tokom sva tri dana festivala donirati Udruženju "Zvončica" za pomoć deci oboleloj od malignih i retkih bolesti.

Pobednik će se odlučiti na osnovu glasova publike (SMS poruke) i glasova stručnog žirija, u razmeri  1 : 1, odnosno 50 odsto glasova publike, a 50 odsto od stručnog žirija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU