Probajte ovaj preukusni ŽUTI KOLAČ SA VIŠNJAMA:Lako se pravi a još lakše jede (VIDEO)

Nataša Tutnjević

09. 03. 2024. 000000 17:30

Photo: Shutterstock

Ovo je kolač koji je, čini mi se najviše puta napravljen u svim kućama. Čim krenu prve višnje evo i kolača, sve dok sezona traje, posle, u toku zime vade se višnje iz zamrzivača i uživa se u njemu. Pravi se od osnovnih sastojaka, a onaj deo gde se kaže žuti kolač misli se na prava domaća jaja, odatle nam je to i ostalo. Uživajte u pripremi i degustaciji i prenosite ga sa kolena na koleno.

Sastojci:

6 celih jaja
12 kašika šećera
360 ml jogurta ( 2 čaše )
250 ml ulja
520 g brašna ili 22 kašike
10 g ili jedna kesica praška za pecivo
500 – 700 g višanja 

Priprema:

U jednu posudu staviti cela jaja i dodati šećer. Zatim žicom dobro ulupati. Nije ptreban mikser, samo žicom dobro ulupajte, ili ako vam je lakše uradite to ipak mikserom.

Dodajemo zatim jogurt i ulje i opet sve mešamo.

Na kraju pomešamo brašno i prašak za pecivo i dodamo u prethodno umućesnu smesu. Možete da merite na kašike ili na grame, kako vam je lakše. Pre nije bilo ni vage ni ičega pa se merilo kako ko odmeri, ali uglavnom kašika je kašika, negde mrvu veća, negde manje i ne možete mnogo da pogrešite. Zahvatite punu, ne onako uzvrh da sve pada sa nje, normalno punu, to je više od ravna. Objasnila sam, jel da?

Sve dobro izmešajte da nema grudvica.

Ukljuiti rernu da se zagreje na 180 stepeni pa staviti u dublji, veći pleh, đuveč tepsiju. MOžete je podmazati uljem, pa posuti brašnom.

Sipati celu smesu za kolač i lepo rasporediti.

Zatim stavljati višnje, svuda po malo.

Staviti kolač da se peče 55 do 60 minuta ako je kolač deblji i 45 minuta ako je pleh veći i kolač će biti tanji.

Pečen kolač sa višnjama ostaviti da se ohladi, posuti šećerom u prahu i uživati.

Prijatno!

Bonus video: