Vežbanje i šminka nikako ne ide zajedno: Studija to i dokazala

Kristina LJubisavljević

10. 03. 2024. 000000 10:00

Foto: Shutterstock

Za ovu studiju naučnici su posmatrali žene koje su trčale na traci 20 minuta. One su pre početka vežbanja, nanele kremastu podlogu na čelo i gornji obraz na jednu polovinu lica dok su drugu polovinu ostavile bez šminke. Do kraja treninga, imale su više vlage na obe polovine lica. Ali bilo je više vlage u oblastima na koje se nanosila šminka, prema rezultatima studije objavljene u časopisu Journal of Cosmetic Dermatologi, piše Everyday health.

Pore su se takođe proširile i nivo ulja se povećao na koži bez šminke, dok su pore ostale iste veličine, a nivoi ulja su opali tamo gde se nalazila šminka. Ovo sugeriše da nošenje šminke tokom treninga može da ometa sposobnost kože da održi odgovarajući nivo ulja tokom vežbanja i potencijalno da izazove suvu kožu, začepljene pore i akne.

Zašto je odgovarajući nivo ulja toliko važan za zdravu kožu?

Postoji nekoliko problema sa kožom koji se mogu razviti kada se ne održava odgovarajući nivo ulja. Začepljene pore i povećana proizvodnja ulja mogu dovesti do izbijanja akni, uključujući bele tačke, mitesere i bubuljice. Ovo može biti posebno važno za osobe sa kožom sklonom aknama.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU