Zbog čega je važno da doručak sadrži proteine? Ovoliko nam je potrebno na dnevnom nivou

Kristina LJubisavljević

14. 03. 2024. 000000 08:30

Foto: Shutterstock

Ako počinjete dan slatkim mafinom ili pecivom i pitate se zašto vam se spava u 10 ujutru, za to postoji razlog. Započinjanje dana doručkom bogatim proteinima može biti moćan način da pomognete u upravljanju energijom, kako biste bili siti do ručka. 

Protein je jedan od tri makronutrijenta koji čine većinu naše ishrane, zajedno sa ugljenim hidratima i mastima, i obavljaju prilično važne funkcije.

- Protein se može naći u svakoj ćeliji vašeg tela - kaže nautrucionista Ejmi Šapiro za Real Simple i dodaje

- Konzumiranje proteina vam takođe može pomoći da se duže osećate sitima i da uravnotežite nivo šećera u krvi, što znači da kada započnete dan doručkom sa visokim sadržajem proteina, možete se oprostiti od tog jutarnjeg pada energije koji vas "natera" da posežete za šoljom kafe

Preporučuje se da počnete sa ciljem da unosite 0,8 grama proteina po kilogramu telesne težine dnevno. Međutim, ovaj broj nije jedinstven za sve i može se povećati ili smanjiti na osnovu vašeg nivoa aktivnosti, vašeg zdravlja i ciljeva u ishrani.

Doručak sa visokim sadržajem proteina

Omlet

Jaja su mnogima omiljena hrana za doručak i odličan zdrav izbor kada pokušavate da unesete dodatnu dozu proteina ujutru. Jaja su bogata holinom i vitaminom D i potpuni su proteini. Jedno jaje sadrži 7 grama proteina, tako da ako napravite omlet sa dva jajeta i puno povrća, imaćete 14 grama proteina uparen sa vlaknima, vitaminima i mineralima - odličan način da započnete dan.

Grčki jogurt sa čia semenkama i malinama

Ako više volite slatki nego slani tip doručka, ovo je za vas. Grčki jogurt obezbeđuje 14 grama proteina po porciji, što će vam pomoći da dobijete dnevnu dozu proteina.

Čia puding

Čija semenke sadrže mnoštvo zdravstvenih prednosti, uključujući vlakna, zdrave masti, magnezijum i, naravno, proteine. Kada se kombinuju sa tečnošću, čia semenke formiraju puding nalik gelu koji je bogat, a nije težak.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU