RASKOŠNA POSLASTICA SKUPOG UKUSA: POSNA REFORMA ulepšaće svaku svečanu trpezu

Kristina Lalić-Spirković

20. 03. 2024. 000000 22:00

Foto: Shutterstock

Potrebno je

Za kore:

 

  • 100 g šećera
  • 150 g meda
  • 3 šoljice (80 ml) vode
  • 200 g brašna
  • malo cimeta
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1 kašicica sode bikarbone

Za fil:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 šoljica vode
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 1 (250 g) margarin

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte med, vodu i šećer. Zasebno u posudi pomešajte brašno, cimet, orahe i sodu bikarbonu. Tu smesu dodajte smesi sa medom, pa varjačom sjedinite. U pleh obložen pek papirom rasporedite ravnomerno smesu. Pecite kore 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prohlađenu koru podelite na 3 dela. U šerpu sipajte vodu i šećere pa na tihoj vatri zagrejte do ključanja. Skinite sa ringle kada se šećer istopi pa dodajte izlomljene komade čokolade i mlevene orahe. Sjedinite varjačom sastojke. U zasebnoj posudi penasto umutite margarin pa pomešajte sa prohlađenim filom. Umutite dobro pa tim filom premažite kore i tortu sa strane odozgo. Pospite tortu rendanom čokoladom i mlevenim orasima.

(Alo)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU