Najbolji recept za ledene kocke: Starinski kolač sa čokoladnom glazurom i kremastim filom

Kristina Lalić-Spirković

16. 03. 2024. 000000 22:00

Foto: Shutterstock

Često se služi kada su neke proslave, a mekani biskvit natopljen šećernim sirupom i premazan mirsinim belim filom i čokoladnom glazurom su savršna kombinacija sastojaka. Ako volite da jedete ledene kocke, predlažemo vam da isprobate ovaj osnovni recept, a vanilin šećer neutrališe jak ukus brašna u filu. Takođe, glazuru je bolje da pravite sa mlekom jer ćete tako biti sigurni da neće pući.

Sastojci:

Za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike ulja
  • 4 kašike kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Za preliv:
  • 200 g šećera
  • 2 čaše vode

Za fil:

  • 600 ml mleka
  • 9 punih kašika brašna
  • 250 g putera 
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera

Za glazuru:

  • 100 g čokolade 
  • 4 kašike mleka

Priprema:

Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca penasto umutite. Sipajte ulje i opet umutite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Sjedinite mikserom, pa dodajte belanca koja ste umutili u čvrst šne. Lagano pomešajte obe smese i sipajte u pleh koji ste nauljili i posuli brašnom. 

Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kuvajte dok ne proključa. Koru probušite viljuškom na par mesta, pa prelijte sirupom. Pomešajte 200 ml mleka sa brašnom tako da ne ostanu gromuljice. Preostalo mleko sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i zagrejte. Dodajte mleko sa brašnom u zagrejano mleko u kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Zatim umutite puter sobne temerature sa šećerom u prahu i dodajte u fil i sve sjedinite mikserom.  Sipajte fil preko kore, pa ostavite da se ohladi. Istopite čokoladu sa mlekom i premažite preko fila. Ostavite u frižideru da se stegne. 

(Informer)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU