Suncokret pita sa makom: Uživajte u savršenstvu ukusa (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

02. 04. 2024. 000000 12:30

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 600 g brašna
  • malo soli
  • 300 ml mleka
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje
  • korica limuna
  • 30 g kvasca
  • 1 kašičica šecera

Nadev:

  • 250 g maka mlevenog
  • mleko za mak
  • 50 g maslaca za mak
  • šećer ako mak nije zaslađen

Priprema:

Kvasac izmrviti i potopiti u 50 ml mlake vode i dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglicu, dodati jaje, brašno, koricu limuna, istopljen maslac, malo soli  i zamesiti glatko mekano testo. Ostaviti 15 minuta pokriveno. 

Istresti na pobrašnjiven sto i obraditi rukama i podeliti na tri dela i oblikovati 3 lopte. Ponovo pokriti na 10 minuta. Razviti oklagijom veličine većeg tanjira. Staviti u podmazan pleh. U mak mleven sipati mleka oko 100-150 ml zasladiti, ako mak nije sladak dodati maslac i dobro ugrejati da se maslac istopi i sjedini sa makom mešajući.

Prvu koru premazati polovinom maka, dodati drugu, pa i nju premazati i dodati treću koru. Pritisnuti rukana, pa iseći koru na 16 trouglova, prvo na 4 dela, pa na osam i onda svaki ugao još jednom i dobijamo 16 trouglova.

Hvatamo dva trougla jedan sa levom, a drugi sa desnom rukom, i okrećem ka spoljnoj strani nekoliko puta i spojimo testo na kraju do tepsije. Ostaviimo pitu da odmori toliko da se rerna ugreje, pa premažemo žumancetom i pečemo na 220 stepeni C  30 minuta.

Pečenu pitu pokriti krpom, a posle po želji posuti vanilin šećerom. Uživajte!

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU