RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo (VIDEO)

Isidora Čolaković

24. 04. 2024. 000000 10:00

Foto: Privatna arhiva

Iz bakine kuhinje nam stiže recept za starinsko jelo koje pored popare, proje i kačamala spada u staro jelo naših predaka. Služilo se uz sirotinjska jela  po kasiku da bi poboljšalo ukus. Veoma je kalorično, pa treba biti na oprezu naroćito ako ste alergični na laktozu. Da bi vam ovaj recept uspeo morate imati isključivo navedene sastojke - da sve bude punomasno. Uz cicvaru se može dodati i mast radi pojačavanja masnoće. 

Cicvara - sastojci:

300 ml mleka
100 ml vode
malo soli
300 g provrelog punomasnog sira
150 gr kajmaka provrelog
7-8 kašika kukuruznog brašna

Cicvara - priprema:

U deblju šerpu sipati mleko i vodu, može pola - pola i malo posoliti. Kad provri izmrviti sir. Ostaviti da i on provri, pa dodati kajmak. 

Kad dobro prokljuća dodavati brašno i stalno mešati na tihoj vatri. 

Kuvati oko 10 minuta da se zgusne i počne da se odvaja od šerpe.

Cicvaru možete služiti uz kačamak i poparu, a može se služiti i sa sirom. Uživajte!

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU