POSNI SLAVSKI KOLAČ: Jednostavan recept sa kojim ne možete pogrešiti (VIDEO)

Isidora Čolaković

13. 12. 2024. 000000 12:30

Foto: Privatna arhiva

Iz bakine kuhinje nam stiže jednostavan recept pomoću kog ćete napraviti prelep slavski kolač.

Posni slavski kolač - sastojci:

500 ml mlake vode
30 gr kvasca
1 kašičica šećera
 malo soli
50 ml ulja
50 gr posnog margarina
1 kg brašna

Posni slavski kolač - priprema:

Izmrviti  kvasac u manju posudu i sipati 100 ml mlake vode sa šećerom i izmešati da nadođe. Ostatak vode sipati u vanglu i nadošli kvasac. Sipati ulje  i dodavati brašno i malo soli. Od kilogram brašna ostane taman za posipanje stola. Testo umesiti glatko, pa pred kraj dodati još malo ulja da se testo ne zalepi za dno vanglice i oblikovati loptu. Ostaviti da odmori na toplom 30 minuta pokriveno.  Od naraslog testa odvojiti mali deo za sredninu i  jednu kuglicu odseći malo veću.  

Taj veći razvući što tanje na dužinu i širinu i premazati margarinom i posuti susamom, pa uviti u tanku rolnicu. Iseći na pola  po dužini, pa uplesti dužu pletenicu i staviti oko pleha koji smo obložili pek papirom. Ostatak testa podeliti na pola, pa svaki deo na četiri dela da dobijemo osam kuglica. 

Četiri loptice razviti do veličine tanjira i premazati margarinom zadnji se ne maže. Tako uraditi i sa drugih četiri. Malo oklagijom razvući, pa iseći sa nožem za picu na četiri, pa na osam uglova. Svaki trougao ređati ispod pletenice jednu do druge i preći preko nje u krug. 

Tako i sa drugim trouglovima, a u sredinu staviti onu najmanju lopticu. Pokriti da odmori, pa kad naraste premazati rastopljenim margarinom i posuti susamom. Peći na 200 stepeni C oko 45 minuta. Pokriti krpom da se ohladi.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU