IDEALNA ZA SLAVU: Posna krompiruša

Kristina Lalić-Spirković

14. 12. 2024. 000000 21:00

Foto: Shutterstock

Verujemo da će ova pita jako brzo nestati  sa vaše trpeze, gosti će biti prezadovoljni. 

Potrebno je: 

6 krompira
4 glavice crnog luka
1 pakovanje posnih kora za pitu
1/2 kesice praška za pecivo
3 čena belog luka
2 struka praziluka
ulje, so i biber, po potrebi
240 ml kisele vode

Priprema:

Potrebno je da na ulju izdinsate crni, beli luk i praziluk, koje ste prethodno iseckali na sitno. Posle toga krompir operite, oljuštite i narendajte pa dodajte luku koji dinsate. Potom dodajte začine, so, biber i ostalo po želji. Dobro promešajte i mešajte dok krompir ne omekša. Nakon toga skinite sa šporeta i ostavite da se prohladi, pa pobiberite.

Pomešajte kiselu vodu sa uljem i praškom za pecivo. Počnite da ređate kore, tako što ćete jednu da premažete mešavinom vode, ulja i praška, preklopite drugom korom, pa i nju premažite mešavinom ulja. Preko toga stavite treću koru, malo je premažite pa ređajte fil po dužoj strani.

Pitu savijte u rolat. Nekoliko rolni ćete dobiti. Poprskajte pite sa malo kisele vode i ulje i stavite u rernu, koju ste zagrejali na 180 stepeni.  Kada pita dobije zlatnu boju, potrebno je da je izvadite iz rerne. Možda ćete želeti da napravite i posnu pitu sa pečurkama.

(Trpeza) 

 

BONUS VIDEO