PREPOZNAJTE POKVAREN KISEO KUPUS: Ako vidite ovo u buretu, momentalno ga bacite

Kristina Lalić-Spirković

11. 01. 2025. 000000 16:30

Foto: Shutterstok

lavni pokazatelji koji ukazuju na kvarenje kupusa uključuju promene u boji, teksturi i pojavu neprijatnih mirisa. Ako primetite da je kupus postao zelen, crn, ima skrama na površini ili je počeo razvijati gljivice, to su jasni signali da nešto nije u redu.

Kiseli kupus je popularna namirnica koja se često koristi u različitim jelima, ali kao i svaki fermentirani proizvod, može se pokvariti ako nije pravilno skladišten.

Da biste dobili kiseli kupus koji će ostati ukusan i siguran za konzumaciju do kraja zime, ključni su pravilni sastojci i pažljiv proces pripreme.

Izbor kupusa i pravilna pripema je veoma bitna

Birajte domaće sorte sa pljosnatijim glavicama, koje imaju zbijenije listove. Kupus treba da bude praćen so i vodom, a sve se stavlja u bure koje mora biti izuzetno čisto. Idealno je da bure bude drveno, ali može biti i plastično. 

Temperatura treba da bude oko 10 stepeni, a bure mora biti dobro zatvoreno kako bi se sprečio ulazak prljavštine i insekata.

Birajte domaće sorte sa pljosnatijim glavicama, koje imaju zbijenije listove. Kupus treba da bude praćen so i vodom, a sve se stavlja u bure koje mora biti izuzetno čisto. Idealno je da bure bude drveno, ali može biti i plastično. 

Temperatura treba da bude oko 10 stepeni, a bure mora biti dobro zatvoreno kako bi se sprečio ulazak prljavštine i insekata.

(Informer)

 

BONUS VIDEO