TRADICIONALNI RECEPT ZA KISELI KUPUS: Ukusnije čak i od podvarka

Kristina Lalić-Spirković

29. 01. 2025. 000000 21:00

Foto: Shutterstok

Ovo jelo se priprema mnogo brže od podvarka, ima odličan ukus, a može se kombinovati sa raznim prilozima, kao što su kuvani ili pire krompir. Po želji, možete dodati suvo meso, dimljene kobasice ili, kao u našem receptu, suvu slaninu.

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 200 ml ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 300 g svežeg mesa po izboru
  • 200 g suvog mesa (slanina, kobasica, suvi vrat )
  • biber, beli luk u prahu
  • peršunov list i bosiljak
  • lovorov list

Priprema:

Isecite kiseli kupus kao za podvarak, prelijte ga sa litrom vode i ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim ga dobro iscedite.

U dubljoj šerpi propržite crni luk na ulju, pa dodajte isečeno meso na kockice. Nalijte vodu i kuvajte meso dok ne postane potpuno mekano.

Zatim, dodajte oceđeni kupus, začine i prelijte sa oko 1 litrom vode. Pokrijte šerpu i kuvajte na tihoj vatri. Povremeno promešajte.

Kada voda skoro ispari, dodajte malo ulja i pržite kupus još oko 10 minuta.

Na kraju, ubacite iseckanu suvu slaninu i nastavite sa prženjem dok kupus ne dobije lepu zlatno-žutu boju.

Ovo jelo je savršeno uz pire krompir.

(Informer)