Imate džem od šljiva? Napravite omiljeni dezert Mirjane Bobić Mojisilović za pola sata

Magazin Praksa

20. 02. 2025. 000000 20:30

Foto: Shutterstock / MM/ATAImages

Recept Mirjane Bobić Mojsilović za tart sa šljivama nije samo niz sastojaka i koraka pripreme, to je priča protkana uspomenama i trenucima vrednih deljenja. On oslikava njenu umetničku dušu.

Ovaj dezert je veoma jednostavna za pripremu, a podestiće vas na detinjstvo i toplinu doma. Osim što se brzo pravi, ovaj tart sa šljivama ne ostavlja za sobom punu sudoperu. 

Sastojci:

150 g putera ili margarina
200 g brašna
prašak za pecivo
cimet
šećer po želji
kašika sirćeta
1 jaje

Uputstvo:

Sjedinite sve sastojke tako da dobijete homogeno testo pogodno za rad. Zatim rastanjite testo na debljinu oko 0,5 cm. Na namašćen i brašnom posut pleh rasporedite testo i izbockajte ga viljuškom. Pecite u ugrejanoj rerni na 180°C dok blago ne porumeni.

Izvadite iz rerne, premažite džemom od šljiva, pospite seckanim orasima, a odozgo stavite polutke šljiva i kratko vratite u isključenu rernu. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi i poslužite.