SARMA KAO KOD BAKE: Vrhunski recept koji oduševljava (VIDEO)

Isidora Čolaković

26. 02. 2025. 000000 13:30

Foto: Privatna arhiva

Iz bakine kuhinje nam stiže tradicionalni recept za sarmu bogatog ukusa, s sočnim mesom, savršeno kiselim kupusom i neodoljivim dimljenim mesom. Tajna je u pažljivoj pripremi, kvalitetnim sastojcima i ljubavi koju uložite u svaku sarmu.

Sarma - sastojci:

Listovi kiselog kupusa
600-700 gr mešanog mlevenog mesa
100 gr pirinča
200 gr suve slanine
300 gr suvih rebara
2 glavice crnog luka
1 manja glavica belog luka ili u granulama
aleva slatka i tucana paprika
mleveni bibera
ulje, so

Sarma - priprema:

Na suvoj šerpi propržiti 100 gr suve slanine sečene na kockice. Kad se slanina istopi, dodati sitno seckan crni luk, pa ga ispržiti. Skinuti sa šporeta, pa dodati alevu slatku može i tucanu papriku, biber, so, beli luk i opran pirinač. 

To ubaciti u mleveno meso (ne pržiti meso) i dobro rukama izjednačiti. Odvojiti listove ako je jako kiseo i slan oprati u dve vode. Velike listove preseći na pola i skloniti zadebljani deo. 

List staviti na dasku, staviti kašiku fila, pa malo istanjiti na dužinu, saviti list sa strane i uviti u sarmu uzanu i duguljastu kao kad pravite baklave rolnice. 

Ređati uspravno u šerpu u sredinu suvo meso, rebra, suvu slaninu i malo nasečenog kupusa. 

Pokriti listovima kupusa i još dodati aleve i tucane paprike, mast i naliti vodom. 

Krčkati oko dva sata. Prijatno, uživajte!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU