Starinski recept za dezert koji su svi zaboravili: Beogradska torta je najukusnija torta od badema i belog krema

Daša Lončarević

03. 03. 2025. 000000 20:00

Foto: Shutterstock

Ova zaboravljena torta je jedna od najukusnijih, koju kada budete imali prilike napravite baš po ovom proverenom receptu:

Za koru:

  • 6 žumanaca

  • 180 g šećera
  • 125 g badema
  • 8 belanaca
  • 70 g brašna

Za fil:

  • 10 žumanaca

  • 210 g šećera
  • 50 g brašna
  • šipka vanile
  • 500 ml mleka
  • 230 g maslaca

Priprema:

Umutiti žumanaca sa šećerom, pa dodati obaren, oljušten i samleven badem, a zatim i sneg od belanaca umućen sa brašnom. Kalup prethodno podmazati maslacem, posuti brašnom, sipati u njega testo i ispeći koru.

Pripremite fil: žumanaca dobro izmešajte sa šećerom i brašnom, pa dodati vanilu. Sve izmešati i po malo ulivati mleko. Kuvati krem na šporetu i to na srednjoj vatri, neprestano mešajući.

Kad se zgusne, skinuti sa šporeta i mešati dok se ne ohladi. U tako ohlađen krem umešati maslac. Ispečenu koru iseći na tri dela i filovati je ovim kremom. Okolo i odozgo namazati tortu istim kremom, pa je posuti uzduž isečenim bademima.

Prijatno!