NAJKREMASTIJI SOS I NAJMEKŠE MESO: Gulaš Stroganov je ruski specijalitet koji morate da probate

Daša Lončarević

16. 03. 2025. 000000 18:30

Foto: Shutterstock

Jedno od onih jela od kojih se raspametite i ne prestajete da sipate još. Mekano meso, u kremastom sosu koje se topi u ustima. Njegova specifičnost je u tome što se meso secka na tanke trake. Isprobajte, predivno je. Ako ne volite junetinu, možete koristiti piletinu ili govedinu.

Sastojci:

  •  800 g junećeg filea
  • 100 g oštrog brašna
  •  80 g svinjske masti
  •  80 g kiselih krastavaca
  •  2 mlada luka
  • 80 g šampinjona
  • 80 ml belog vina
  •  200 ml pavlake za kuvanje
  • , 200 ml kisele pavlake
  •  1 kašičica senfa
  •  so
  •  3 grančice svežeg peršuna

Uputstvo: 

Meso isecite na trakice dužine 5 cm, debljine 1 cm, posolite, uvaljajte u brašno, pecite u tiganju sa svih strana i odložite sa strane.

U tiganj dodajte seckani luk, popržite ga, dodajte šampinjone iseckane na listiće, nastavite da pržite, zatim dodajte senf, promešajte i polijte vinom.

Kuvajte dok vino ispari, pa dodajte pavlaku za kuvanje i naseckane kisele krastavčiće. Vratite meso, kratko prokuvajte, sklonite sa vatre i na kraju dodajte i kiselu pavlaku. Dobro promešajte.

Pospite seckanim peršunom i poslužite uz kuvani pirinač.

Prijatno!