AKO IMATE AUTOIMUNU BOLEST, OVO JE REŽIM ISHRANE ZA VAS: Sve je savršenog ukusa, sveže i nema gladovanja

Daša Lončarević

14. 03. 2025. 000000 19:30

Foto: Shutterstock

Nordijska dijeta je zapravo vrlo bliska Mediteranskoj dijeti. Promoviše se način zdrave, uravnotežene i redovne ishrane uz izbor svežih namirnica. Naglasak je na izboru namirnica s visokim udelom minerala i vitamina uz izbegavanje prerađene hrane i raznih rafinisanih proizvoda.

Nordijska dijeta je način ishrane uz obilje sezonskog voća i povrća, svežeg ili pripremljenog uz minimalnu termičku obradu uz manju količinu mesa, posebno crvenog mesa i prerađevina. Zastupljene su celovite žitarice, orašasti plodovi, puno ribe i malo morskih plodova.

Tvorac ove dijete je danski nutricionista Arne Astrup i ovo je definitivno način ishrane koji promoviše zdrav i uravnotežen stil života. Uz smanjen udeo kalorija, redovne obroke (3 glavna i 1-2 međuobroka) ovakav način ishrane je svakako za preporučiti i može dati odlične rezultate u trajnoj i održivoj regulaciji telesne mase i postizanju zdravijeg načina života uopšte. Jednostavnost u primeni i izbor namirnica koji odgovara većini zdravih osoba, povoljno može delovati na zdravlje onda kada je ono narušeno. Upravo to čini ovakav način ishrane poželjnim.

Očekivan gubitak kilograma je individualan (2-5 mesečno), a postignuti rezultati trajni uz naravno doslednost u sprovođenju zdravog načina ishrane, rekla je mag. nutr. Vedrana Dučkić.

- Nordijska dijeta, uz princip ishrane s vrlo kvalitetnim namirnicama, trebala bi da bude stil života. Posebno je korisna osobama sa hroničnim bolestima te modernim autoimunim i metaboličkim bolestima - rekla je prof. dr. sc. Željka Crnčević Orlić, specijalista endokrinologije i dijabetologije 

Primer jelovnika

  • Doručak: borovnice i maline u malomasnom jogurtu ili kefiru s probiotičkim kulturama i zobenim mekinjama, cimet, čija semenke.

  • Međuobrok: bademi i pomoranža.

  • Ručak: salata od leblebija, senfa, cvekle i luka s bejbi spanaćem i maslinovim uljem.
  • Večera: grilovana orada, limunov sok, kuhvna blitva s belim lukom i maslinovim uljem, paradajz.