KIFLICE KOJE MIRIŠU NA DETINJSTVO: Ostaju mekane danima, a evo kako da ih napravite

Kristina Lalić-Spirković

14. 03. 2025. 000000 08:00

Foto: Shutterstock

Tajna nije samo u testu, već i u jednom neobičnom sastojku koji ih čini neverovatno mekanim i sutradan.

 Sastojci:

• 500 g brašna

• 250 ml toplog mleka

• 1 kocka svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog)

• 2 kašike šećera

• 1 kašičica soli

• 50 ml ulja

• 1 jaje

• 2 kašike pavlake (tajni trik naših baka!)

Priprema:

1. U toplom mleku rastvorite kvasac sa šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta dok ne zapeni.

2. U većoj činiji pomešajte brašno i so, pa dodajte nadošli kvasac, ulje, jaje i pavlaku. Ova pavlaka daje kiflicama posebnu mekoću!

3. Mesite testo dok ne postane glatko, a zatim ga ostavite da naraste najmanje sat vremena.

4. Kada testo naraste, razvucite ga i oblikujte kiflice po želji.

5. Poređajte ih u pleh i ostavite još 20 minuta da odmore pre pečenja.

6. Pecite na 180°C dok ne porumene.

Pavlaka u testu zadržava vlagu, pa će kiflice ostati mekane čak i trećeg dana.

Probajte ovaj recept i uživajte u savršenom zalogaju!

 

BONUS VIDEO