KUVATE PASULJ POGREŠNO? Ove greške mogu pokvariti ukus i zdravlje

Kristina Lalić-Spirković

13. 03. 2025. 000000 18:00

Foto: Shutterstock

Ako vam pasulj često ispadne tvrd, previše gust ili izaziva nadimanje, verovatno radite nešto pogrešno.

Najčešće greške u pripremi pasulja:

Kuvanje u vodi u kojoj je pasulj potapan – Ova voda sadrži supstance koje mogu izazvati nadimanje i otežati varenje. Zbog toga se uvek preporučuje da pasulj procedite i kuvate u svežoj vodi.

Dodavanje soli na početku kuvanja – So usporava omekšavanje zrna, pa pasulj može ostati tvrd i nakon dužeg kuvanja. Najbolje je dodati so tek pred kraj kuvanja.

Dolivanje hladne vode tokom kuvanja – Nagla temperaturna promena može izazvati da pasulj postane neujednačeno skuvan. Uvek koristite toplu vodu ako je potrebno dolivanje.

Tajni trik za savršen pasulj:

Pasulj uvek potopite preko noći u mlakoj vodi sa kašičicom sode bikarbone. Soda pomaže da zrna omekšaju i eliminiše sastojke koji izazivaju nadimanje. Takođe, pasulj će se kuvati brže i imati bolju teksturu.

Isprobajte ove trikove i uživajte u najlepšem domaćem pasulju.

 

BONUS VIDEO