NAJLEPŠA RUSKA POSLASTICA: Medovik je torta koja se pravi od jedne kore, a fil je da prste poližeš

Daša Lončarević

14. 03. 2025. 000000 16:30

Foto: You Tube Printscreen / The Cooking Foodie

Neodoljiva torta koja je osvojila nepca ljudi širom planete, pravi se lakše nego što izgleda.

Sastojci:

Za kore: 

  • 100 g putera
  • 80 g meda
  • kašičica praška za pecivo
  •  450 g brašna
  • 3 jaja
  •  150 g šećera

Za krem:

  • 500 g kisele pavlake
  • 240 ml slatke pavlake
  •  200 g šećera u praha
  • ekstrakt vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Umutite žicom jaja sa šećerom dok smesa ne postane penasta pa dodajte puter i med. Kuvajte na pari dok se puter potpuno ne istopi. Postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo i mešate testo varjačom.

Prespite testo na površinu posutu brašnom i podelite ga na 8 jednakih delova koje ćete oblikovati u loptice. Svaku razvucite oklagijom i uz pomoć kalupa napravite krugove, pa izbockajte viljuškom.

Stavite ih jednu po jednu da se peku u rerni oko 7-8 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Na kraju ispecite i ostatke testa, pa ih izmrvite kad dobiju zlatnu boju.

Za krem pomešajte slatku pavlaku, ekstrakt vanile i šećer i umutite mikserom. Umešajte kiselu pavlaku.

Stavite prvu koru na tanjir pa je premažite filom, ponavljajte tako do utroška materijala, a viškom fila premažite celu tortu. Na kraju tortu pospite izmrvljenim ostacima kore i ostavite u frižideru preko noći.

Prijatno!