Najbolji recept za pamuk krofne: Vazdušaste, lagane i nestvarno ukusne

Kristina Lalić-Spirković

23. 03. 2025. 000000 21:30

Foto: Shutterstock

 Saznajte u nastavku kako se prave pamuk krofne i zašto su tako posebne!

Potrebno je:

- 500 g brašna

- 250 ml mleka

- 2 jaja

- 50 g šećera

- 1 kesica suvog kvasca (7 g)

- 1 kašičica soli

- 50 g maslaca (otopljenog)

- Ulje za prženje

- Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. U posudu sipajte toplo mleko, dodajte šećer i suvi kvasac. Promešajte i ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne aktivira.

2. U drugu posudu stavite brašno i so, pa dodajte aktivirani kvasac, jaja i otopljeni maslac. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično.

3. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 1 sat, ili dok se ne udvostruči. Kada je testo naraslo, premesite ga i razvucite na debljinu od oko 1 cm. Čašom ili kalupom vadite krofne. Ostavite krofne da odstoje još 15-20 minuta da malo narastu.

4. U dubokoj šerpi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Pržite krofne sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

5. Vadite krofne na papirne ubruse da se ocene od viška ulja. Posipajte šećerom u prahu pre serviranja.

(Žena)