SAVET ZLATA VREDAN: Profesionalni kuvar otkrio da li treba da solite vodu kada kuvate jaja

Kristina Lalić-Spirković

09. 04. 2025. 000000 13:30

Foto: Shutterstock

Da li treba dodati so u vodu kad kuvate jaja? Ovo je jedno od onih kuhinjskih pitanja koje i iskusne domaćice ponekad dovede u nedoumicu. Mišljenja su često podeljena: neki tvrde da so nema nikakvog uticaja, dok drugi veruju da je to ključna stavka za savršeno kuvano jaje.

Profesionalni kuvar sa više od 20 godina iskustva u restoranima, otkriva šta je istina i zašto ovaj detalj ne treba zanemariti.

 - Dodavanje soli u vodu prilikom kuvanja jaja ima više funkcija. Prvo i najvažnije — ako jaje puca tokom kuvanja, so će pomoći da belance brže koaguliše, odnosno zgusne se i ostane uz ljusku, umesto da se razlije po šerpi- objašnjava kuvar. Dakle, so deluje kao prirodni „zapečaćivač“ u slučaju da ljuska napukne. Ovo je posebno korisno kada kuvate sveža jaja, koja su sklonija pucanju. Takođe, dodavanje soli može neposredno uticati i na ljuštenje jaja posle kuvanja - rekao je kuvar.

 -Iako to nije garancija, primetio sam da se jaja kuvana u slanoj vodi često lakše ljušte, jer so može uticati na unutrašnju membranu koja se nalazi ispod ljuske- dodaje on.

Količina soli ne mora biti velika — jedna kafena kašičica na litar vode je sasvim dovoljna.

Za kraj, kuvar je otkrio i mali trik: ako želite da vam jaja uvek ispadnu savršeno kuvana, ubacite ih u već proključalu vodu i podesite tajmer u zavisnosti od toga da li želite meko, srednje ili tvrdo kuvano jaje.

Dakle, so u vodi nije samo pitanje ukusa ili navike — ona može napraviti razliku između jaja koje se lepo skuvalo i onog koje je puklo i razlilo se. 

 

BONUS VIDEO