Ovaj začin je jedan od najjačih na svetu: Ima veliku antibakterijsku moć

Kristina LJubisavljević

19. 04. 2025. 000000 13:00

Foto: Shutterstock

Bilo da ga koristimo svežeg, osušenog ili kao eterično ulje, njegova blagotvorna svojstva odavno su poznata.

Dodaje se mesu, ribi, povrću, sosevima, čorbama i, naravno, nezaobilazan je u pripremi pice i testenine.

Ali origano je mnogo više od začina – koristi se vekovima za ublažavanje brojnih zdravstvenih tegoba, od prehlade i kašlja do problema sa varenjem i kožom.

Prirodni izvor moćnih antioksidanasa

Origano je začin pun antioksidanasa koji usporavaju starenje i štite naše ćelije od oksidativnog stresa.

Zahvaljujući spojevima kao što su karvakrol i timol, origano štiti zdravlje kože, očiju, srca i mozga – i pomaže vam da se osećate mlađe i snažnije.

Prirodni antibakterijski saveznik

Eterično ulje origana pokazalo je neverovatnu antibakterijsku moć

Naučne studije su potvrdile da uspešno deluje protiv različitih sojeva bakterija, uključujući Ešerihiju koli, koja često izaziva trovanje hranom. Čak i suvi origano sadrži korisne supstance koje jačaju naš imunitet i štite digestivni trakt.

Pomaže u borbi protiv upala

I svež i sušen origano ima antiinflamatorna svojstva. Posebno je efikasno njegovo ulje koje pomaže kod hroničnih upala povezanih sa stanjima poput artritisa, alergija, pa čak i Alchajmerove bolesti.

Lokalna primena ekstrakta može da pomogne kod akni, psorijaze, ujeda insekata i bolova u mišićima.

Prirodna zaštita od virusa

Istraživanja potvrđuju da eterično ulje origana može usporiti širenje virusa i ojačati otpornost organizma, naročito u sezoni prehlada i gripa.

Zdravlje srca

Origano može da smanji nivo lošeg holesterola (LDL), što dugoročno smanjuje rizik od srčanih oboljenja, srčanog i moždanog udara.

Karvakrol, njegov ključni sastojak, štiti krvne sudove i podstiče bolju cirkulaciju.

Kako koristiti origano?

Dodajte ga jelima svakodnevno
Koristite eterično ulje uz savet stručnjaka
Možete ga koristiti i kao čaj za jačanje imuniteta

Origano je mala zelena biljka sa velikom snagom. I ne zaboravite, nije samo omiljeni začin, već i ozbiljan čuvar zdravlja – zato mu uvek napravite mesto u svom tanjiru (i u svojoj apoteci iz prirode).

(Blic Žena)

BONUS VIDEO