TRI STARA TRIKA KORISTILE SU I NAŠE BAKE: Ne treba vam veštačka boja da ofarbate jaja

Kristina Lalić-Spirković

11. 04. 2025. 000000 21:00

Foto: Shutterstock

Miris sirćeta i kuvanih jaja mnogima je prva asocijacija na pripreme za Uskrs. Farbanje jaja je vekovna tradicija koja simbolizuje ponovno rađanje i dolazak proleća, a svoje korene vuče još iz predhrišćanskog perioda.

Dok su nekada dominirale tehnike poput farbanja ljuskama crnog luka, danas su nam dostupne i veštačke boje. Ipak, sve više ljudi se vraća prirodi, otkrivajući čaroliju stvaranja unikatnih uskršnjih jaja pomoću sastojaka koje već imaju u kuhinji.

Prirodno farbanje nije samo zdravije i bezbednije za okolinu, već donosi i dozu uzbuđenja, a rezultat su nežne boje i neponovljivi uzorci.

Kako prirodno ofarbati uskršnja jaja?

Pre nego što zaronite u svet prirodnog farbanja, važno je pravilno pripremiti jaja kako bi bolje upila boju. Bela jaja daju svetlije i živopisnije tonove, dok smeđa rezultiraju dubljim, zemljanim nijansama. LJusku nežno prebrišite krpicom natopljenom belim alkoholnim sirćetom – to će ukloniti masnoće i omogućiti bolji prijem boje.

Prirodne boje su nepredvidive, i baš u tome je njihova lepota. Svako jaje biće unikatno – sa pegicama, mrljama ili neravnomernim tonovima koji im daju rustičan izgled. Kada se jaja potpuno osuše, premažite ih jestivim uljem i obrišite papirnim ubrusom za dodatni sjaj.

Farbanje jaja crnim vinom

Za postizanje intenzivne ljubičaste ili ljubičasto-smeđe boje sa sjajnim efektom – probajte farbanje crnim vinom:

Sirova jaja stavite u šerpu i prelijte crnim vinom (da budu potpuno prekrivena).
Kad vino provri, smanjite vatru i kuvajte oko 30 minuta.
Za jaču boju i sjaj, ostavite jaja da se ohlade u vinu – najbolje preko noći u frižideru.
Izvadite ih pažljivo i ostavite da se osuše na vazduhu.

Farbanje jaja ljuskama crnog luka

Ova tehnika važi za najpoznatiju prirodnu metodu farbanja jaja:

Koristite suve ljuske žutog luka (za zlatno-narandžaste tonove) ili crvenog luka (za crvenkasto-smeđu nijansu).
Jaja i ljuske stavite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte 30 do 60 minuta – u zavisnosti od željene boje.
Za uzorke: Prislonite list peršuna ili deteline na sirovo jaje, zamotajte u staru čarapu/gazu, zavežite i kuvajte s lukom. Posle kuvanja pažljivo uklonite čarapu i listić.

Farbanje jaja hibiskusom

Čaj od hibiskusa daje neobične rezultate – od nežno sivih do plavičastih tonova sa sitnim pegicama:

Na 7–8 dl vode ide oko 100 g sušenih cvetova hibiskusa ili nekoliko kesica čaja.
Skuvajte jak čaj, ohladite i procedite.
Dodajte kašiku sirćeta na svaku šolju čaja.
U ohlađen napitak potopite već kuvana jaja i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći.

(Kurir)

 

BONUS VIDEO