JEDINO OVAKO ISPADAJU HRSKAVI, A NE UPIJU MNOGO ULJA: Najbolji PRŽENI MLADI KROMPIRIĆI koje ste ikada probali (RECEPT)

Daša Lončarević

12. 04. 2025. 000000 21:00

Foto: Shutterstock

Nije svako majstor za pržene mlade krompiriće. Onako, da budu unutra mekani i sočni, a spolja hrstkave korice.

A nije teško. Samo valja poštovati nekoliko najobičnijih pravila i… dobićete krompiriće kojima niko ne može da odoli. Dobro, to što je u pitanju omraženo prženje, jer drugačije ne može i jer inače to nije to… ponekad se može i oprostiti.

PRAVILA:

  • oljuštene krompiriće osušiti u suvoj krpi
  • posuda u kojoj se prže mora biti sasvim suva pre sipanja masnoće
  • dobro zagrejati šerpu ili tiganj sa poklopcem, u kojem je masnoća (zejtina ili masti) debljine jedno tri – četiri milimetara, nije potrebno da krompr pliva u njoj
  • najpre staviti najveće krompire i kasnije dodavati manje
  • posudu u kojoj se prže povremeno protresti, da se kropiri ne bi zalepili za dno
  • krompirići se ne sole tokom prženja, već onda kada ih servirate

Količine su proizvoljne.

PRIPREMA:

  • zagrejati masnoću, da krompirići zacvrče kad se spuste u šerpu
  • spustiti prvo najveće, dobro osušene krompiriće
  • poklopiti i prodrmati šerpu kako se krompirići ne bi zalepili za dno
  • ne soliti uopšte
  • -manjiti malo temperaturu, ako previše prsti masnoća
  • postepeno dodavati manje krompiriće i prodrmati šerpu
  • ukoliko se neki krompir zalepi za dno, pomeriti ga uz pomoć viljuške
  • dodavati masnoću ukoliko primetite da je onu već dodatu krompir upio
  • podešavati temperaturu tako da se krompir prži, ali da nije prejaka da zagore (od 200 stepeni smanjivati i do 150 i povećavati po potrebi)
  • krompirići bi trebalo da budu rumeni sa svih strana
  • odmah posle sklanjanja s vatre presuti ih u posudu za serviranje ili u tanjire i posoliti
  • služiti kao prilog uz neko meso (srpska posla, inače znate ono, krompir, meso i testeninu nikako ne mešati) ili uz sezonsku -salatu i parče sira, kao glavno jelo – i bez hleba