OVO NIKAKO NEMOJTE ZABORAVITI! Šta OBAVEZNO treba da se nađe NA USKRŠNJOJ TRPEZI

Kristina Lalić-Spirković

16. 04. 2025. 000000 20:30

Foto: Shutterstock

Na Uskrs se u domovima pravoslavih vernika nakon višenedeljnog posta postavlja mrsna trpeza

Crveno jaje – simbol vaskrsenja i života

Prvo jaje, obavezno crveno, farba se na Veliki četvrtak i nosi naziv čuvarkuća. Stavlja se kraj ikone i ne jede se. Ostala jaja mogu biti šarena, ukrašena, ali crveno jaje mora biti na stolu – kao znak nade i vaskrsenja.

Uskršnja pogača – domaća i mirisna

Bez nje, praznik nije potpun. Mekana, sa semenkama, susamom, ukrašena pletenicama, ona simbolizuje zajedništvo i obilje. Neke domaćice unesu i jaje u sredinu pogače – znak života u centru svega.

Pečenje – tradicionalno jagnjeće ili praseće meso

Pečenje nije samo gastronomski užitak, već i duboka simbolika: jagnje kao simbol Hristove žrtve. U nekim krajevima priprema se i pečenje u crepulji, sa začinima i povrćem, kako su radile naše bake.

Mladi sir i kajmak – ukusi proleća

Na stolu su uvek prisutni blagi, domaći mlečni proizvodi. NJihova belina i svežina podsećaju na novi početak i čistotu duše.

Kolači – spoj starog i novog

Pored obaveznih vanilica, orahnjače i ružica, sve češće se prave i modernije poslastice: mafini u obliku jaja, torte u bojama proleća. Ali, najvažniji sastojak je uvek – ljubav. Na uskršnjoj trpezi ne mora biti raskoši – ali mora biti topline. Jer ono što se ne sme zaboraviti jeste duh zajedništva. Uskrs nas podseća da se sreća deli, da se život slavi i da je najlepše kad smo zajedno, uz jaje koje se razbije – i srce koje se otvori.

 

BONUS VIDEO