USKRŠNJA POGAČA: Jednostavan recept koji će uspeti i početnicima u kuhinji (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

18. 04. 2025. 000000 17:00

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

  • 40 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 20 g kvasca svežeg
  • 2 jaja
  • 850-900 g brašna
  • 1 kašika šećera

Priprema:

U mleko stavili kvasac i kašiku šećera. Kad kvasac nadođe sipati u mleko i dodati jaja i žicom izmutiti.

Dodati pola brašna, pa mešati varjačom. Dodavati po malo brašna, ulje i umesiti glatko testo malo mekše. Ostaviti da odmori pokriveno.

Podeliti testo na dva dela jedno veće, jedno manje. Veće razviti u pravougaonik, pa ga iseći na trake sa jedne i druge strane sredina ostaje cela. Trake se prebaciju naizmenično ka sredini formirajući pletenicu koju stavljamo na sredinu pleha 24 cm obloženog pek paprirom.

Od ostatka testa izvaljati valjak i uviti u pletenicu. Staviti oko prethodne pletenice do ivice pleha. Od folije napraviti manje loptice, pa ih premazati uljem, pa jednu staviti u sredinu, a ostale 4 na ivicu pogače u obliku krsta. Kad pogača odmori i poraste premazati žumancetom.

Peći na 200 stepeni C 45 minuta da porumeni. Izvaditi loptice folije i u te rupe staviti farbana jaja.