TORTA OD HILJADU SLOJEVA: Ruska poslastica koja "obara s nogu"

Kristina Lalić-Spirković

27. 04. 2025. 000000 18:00

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za kore:

550 g brašna
300 g putera ili margarina
1 jaje
pola kašičice soli
1 kašika sirćeta 
180 ml ledene vode

Za krem:

400 g mleka
1 jaje
40 g skroba
200 g šećera
100 g putera
200 g kajmaka

Priprema:

Smrznuti puter umočite u brašno, narendajte na krupno rende i rendajte dok se ne formiraju mrvice. Sve ostalo posebno izmešati i sipati u izrendan margarin. Brzo zamesite testo i stavite ga u frižider na 1 sat.
Zatim podelite testo na 12 delova, prečnika oko 22 cm. Svaku koru tanko razvaljajte i pecite na 200° dok ne porumeni.

Staviti mleko da prokuva. Posebno pomešajte šećer, skrob i jaje. U njih u tankom mlazu sipajte vrelo mleko, mešajući mutilicom. Vratite ovu mešavinu na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. U vrelu mešavinu dodajte puter i mešajte dok ne postane glatko. Pustite da se potpuno ohladi. U ohlađenu kremu dodati šlag. Izmešati.

Filovati kora, fil, kora,fil sve dok se ne potrši sve. Odozgo ukrasite po želji.

(Glossy)