Marinada za meso sa roštilja: Evo šta vam je sve potrebno

Kristina LJubisavljević

27. 04. 2025. 000000 18:30

Foto: Shutterstock

Kada uz aromu dima dodate i marinadu, dobijete roštilj za prste polizati. Uzalud vam i najfiniji komadi mesa, i dobra vatra, i najkvalitetniji roštilj ukoliko meso niste prethodno marinirali.

Marinada je ono što će mesu dati poseban ukus i mekoću, a meso je najbolje ako ga marinirate veče pre roštiljanja i vredi svakog minuta čekanja.

Klasična marinada

Potrebni sastojci:

  • 100 ml suncokretovog ulja
  •  100 ml maslinovog ulja
  • 100 ml jabukovog sirćeta
  • 2 kašike soli
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika bibera
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 1 crni luk

Priprema:

Crni i beli luk sitno iseckajte, pa ih stavite u veliku činiju. Obe vrste ulja, sirće i začine dodajte u činiju s lukom, pa sve zajedno promešajte. Komade mesa umačite u dobijenu marinadu i slažite u veću posudu, a na kraju meso zalijte preostalom marinadom i poklopite. Ostavite najmanje četiri sada u frižideru.

Pikantna marinada

Potrebni sastojci:

  • 1 kašika čilija u prahu
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašika aleve paprike
  •  200 ml ulja
  • 2 kašike senfa

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu i promešajte. Marinadom premažite meso ili povrće i ostavite preko noći u frižideru.

(Krstarica)

BONUS VIDEO