Pecivo sa makom i orasima iz vaše kuhinje: Idealna kombinacija za poslasticu koja se svima dopada (VIDEO)

Kristina LJubisavljević

03. 05. 2025. 000000 09:30

Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je: 

  • 200 ml mlakog mleka 
  • 15 g kvasca 
  • 1 veće jaje 
  • 1 kašika šećera
  • 350 g brašna
  • korica limuna 
  • 20 ml ulja
  • 50 g mlevenog maka 
  • 50 g mlevenih oraha 
  • 50 g mlevenog keksa
  • 50 ml vrućeg mleka 
  • malo soli

Priprema:

Razmutiti kvasac sa šećerom u mlakom mleku da zapeni. Sipati u vanglicu, dodati jaje, pa malo izmutiti. Dodati prosejano brašno, koricu limuna, ulje, so i sve varjačom mesiti da bude glatko. Ostaviti 30 minuta da odmori. Istresti na sto posut malo brašnom. Oblikovati rukom u loptu, pa pokriti 5-6 minuta da napravimo nadev. Izmešati mlevene orahe sa mlevenim makom i mlevenom plazmom. Dodati vrelo mleko i sve dobro izmešati.

Testo razviti u pravougaonik i iseći na manje kvadrate. Malo razviti svaki oklagijom, pa na dno staviti malu kašiku nadeva i premazati do polovine. Gornji deo iseći na trake, pa uviti u rolnicu od donjeg dela tako da trakice ostanu gore. Saviti u puža i staviti u otvore za mafine. Pokriti da naraste 15 minuta. 

Premazati jajetom, a u sredinu staviti po jednu višnju. Peći na 200 stepeni C 30 minuta. Pokriti krpom i posuti šećerom u prahu.